Strutsfilè med vinägerfläsk och kompott på potatis och äpplen

Serverar: 6 portioner

Detta fick vi på en middag i Vasastan i Stockholm.

Ingredienser

  • 1.5 kg strutsfilè
  • Salt
  • Peppar
  • Smör och olja till stekning
  • Kryddpasta
  • 1/2 dl färsk rosmarin eller 1/2 msk torkad
  • 1/2 dl färsk salvia eller 1/2 msk torkad
  • 1 vitlöksklyfta
  • Rivet skal från 1 citron
  • 1 msk olivolja
  • Stöt detta till en jämn smet i en mortel
  • Vinägerfläsk
  • 300 g rökt sidfläsk
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • Kompott
  • 800 g fast potatis (t.ex.Asterix)
  • 3 äpplen
  • 2 msk lätt crème fraiche
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 dl grovhackad persilja
  • 2 scharlottenlökar
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • Salt
  • Peppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 110°. Salta och peppra filén, bryn filén ordentligt runt om i lite smör och olja i en stekpanna. Lägg filén på en plåt och gnid in den på båda sidorna med kryddpastan. Stek färdigt köttet i ugnen tills temperaturen är 57°.
    2. Vinägerfläsk: Skär fläsket i stora tärningar ca 2x2 cm, lägg fläsket i en kastrull och häll på vinägern och sirapen, det skall precis täcka fläsket. Låt det småkoka i ca 30 minuter. Fläsket skall bli rödbrunt och få en sötsur smak.
    3. Kompott: Skala och koka potatisen, finhacka scharlottenlökarna och grovhacka persiljan. Skala och kärna ur äpplena och skär dem i i bitar samt riv vitlöksklyftan. Häll av vattnet från potatisen och lägg ner alla ingredienser i potatisgrytan. Stöt kompotten med en potatisstöt till önskad konsistens, smaksätt ev med lite salt och peppar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben