Surdegsbaguette

Serverar: 3 portioner

Supergoda bröd!

Ingredienser

  • 725 g vetemjöl special
  • 220 g rågsurdeg
  • 600 g vatten
  • 25 g jäst
  • 15-20 g salt
  • Instruktioner

    1. Lös upp jästen i lite av vattnet i en hushållsassistent. Blanda sedan i vetemjölet med rågsurdegsstarten och resten av vattnet. Kör eller knåda detta ordentligt i ca 10-15 minuter, först på låg hastighet i ca 5 minuter sedan med högre hastighet i ytterligare 10 minuter. Glutentrådarna ska bearbetas ordentligt så att degen blir seg och ganska kladdig. Tillsätt saltet i slutet av knådningen.
    2. Degen ska nu jäsa med två utstötningar under tiden för att jobba in luftbubblor i degen.
    3. Låt degen vila under handduk i ca 30-40 minuter i assistenten (eller direkt på mjölat bakbord).
    4. Lägg degen sedan på rikligt mjölat bakbord och vik ihop degen från vänster och höger, därefter från toppen och botten, vänd sedan degen upp och ner, med den hopvikta sidan nedåt. Upprepa samma procedur igen efter ca 30-40 minuter. Låt sedan degen jäsa ytterligare ca 40 minuter.
    5. Dela degen i tre ungefär lika stora delar och rulla försiktigt degbitarna avlånga på mjölat bakbord.
    6. För över baguetterna till en bakplåt med bakduk. Snitta sedan baguetterna på snedden med en kökssax .
    7. Låt baguetterna jäsa ca 30-40 minuter innan gräddning. Värm under tiden ugnen till ca 250º. Ställ en ugnsplåt med kanter längst ned i ugnen.
    8. Ställ in baguetterna i ugnen, släng sedan in ca 2 dl vatten på ugnsplåten för ångeffekt.
    9. Grädda baguetterna ca 10-12 minuter i 250º, sänk sedan värmen till ca 150º och grädda ytterliggare 10-12 min.
    10. Övervaka bröden noga, ser de ut att bli lite för välgräddade så öppna ugnsluckan och släpp ut värme.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Bumbis 1 december 2010

    Goda och fina baguetter. Jag använde vetesurdeg och körde 250 grader i ugnen i 19 min istället för det du rekomenderat. Tack för ett enkelt recept.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben