Surdegsbröd med solroskärnor

Serverar: 2 portioner

Tid: 2 timmar 30 minuter

Supergoda och höjer inte blodsockret snabbt alls. Prova gärna med dom mjölsorter du gillar.

Ingredienser

  • Dag 1
  • 4 dl kokande vatten
  • 1 ½ dl grovt rågmjöl
  • 1 dl linfrö
  • 1 dl vetekli
  • 1 msk salt
  • Dag 2
  • 50 g jäst
  • 3 ½ dk ljummet vatten
  • 12-13 dl vetemjöl special eller byt till följande mjöl sorter
  • 7 dl grahamsmjöl
  • 6 dl vetemjöl
  • Instruktioner

    1. Dag 1:Blanda alla torra ingredienser och rör ned vattnet. Låt stå med bakduk över natten eller minst 3 timmar.
    2. Dag 2: Blanda jäst och vatten och tillsätt den skållade degen. Blanda i mjölet tills degen släpper bunken. degen ska vara lite kladdig. Låt jäsa övertäckt i bunken 1 timme.
    3. Baka ut 2 limpor och lägg på oljad eller bakpapperförsedd plåt. Låt jäsa i 20min. Strö över kli t ex. Skåra bröden med en vass kniv. Grädda i 200 graders ugn i 45 minuter.
    4. Låt svalna på galler eller i korg. Förvara inte brödet i plastpåse, då mjuknar skorpan. Bröden håller sig fina i flera dagar.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben