Svamp och skinkfylld färslimpa i trevligt sällskap.

Serverar: 4-5 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Att laga till en färslimpa enligt GI-metoden har sina sidor, normalt är det ju ströbröd i färsen och det måste uteslutas. Jag ersätter det med ett par matskedar majsenamjöl och ett extra ägg samt lite tjock grädde. Färslimpan håller ihop mycket bra med de ingredienserna, och saftig blir den också. Tillsammans med tillbehören som består av hela små tomater och späda morötter samt lökbåtar blir det också en vacker anrättning. Servera den med en härlig cole slaw, det behövs inte potatis!

Ingredienser

  • 400 g nötfärs
  • 1 dl tjock grädde
  • 2 msk majsenamjöl
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 lök
  • 2msk olivolja
  • 1-2 krm fyra kryddor
  • 2 krm pepparmix
  • 1 msk smör
  • 1/2 msk kinesisk soja
  • 200 g färska champinjoner
  • 150 g rökt skinka
  • 4 msk hackad persilja
  • 1 dl riven lagrad ost
  • 1 msk olivolja 2msk smör
  • 2 stora gula lökar som man skär till ”lökbåtar”
  • 4-6 mindre tomater
  • 1 tsk torkad oregano
  • 2-3 msk smält smör
  • Instruktioner

    1. Blanda färsen med ägg och kryddor, rör ut majsenamjölet i grädden så att inga klumpar finns kvar, blanda ner grädden i färsen och rör om noga.
    2. Stek en liten biff och provsmaka den, tillsätt mera salt och kryddor om det skulle behövas.
    3. Låt färsen vila en stund i rumstemperatur.
    4. Smält 1 msk smör och häll i sojan, håll det ljummet.
    5. Skiva svampen och stek den i smör och olja, strimla skinkan, när svampen börjar få lite färg låter man skinkan fräsa med ett par minuter, lägg upp på ett fat utan stekfettet och låt svalna.
    6. Forma färsen till en stor limpa, lägg den på tillräckligt stor smord plåt så att tillbehören får plats runt om. Gör en skåra mitt i färsen och fördela svamp och skinkfräset och vik tillbaka färs över fyllningen, pensla med smör/sojablandningen.
    7. Lägg ut lökbåtarna på ena sidan av färsen och pensla med smält smör, spara lite av det smälta smöret.
    8. Sätt in i 175° varm ugn och stek 40 minuter, pensla färsen och löken ett par gånger under stektiden.
    9. Ta ut färsen och strö över osten, spara lite till tomaterna. Skåra tomaterna och pensla med lite smör, strö över lite oregano och till sist lite riven ost placera tomaterna på den tomma sidan av färsen.
    10. Fortsätt att steka tills osten fått lite färg och tomaterna börjar mjukna, (ca 15 minuter).

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    Jenta2 11 juli 2010

    Jag har gjort den här och den var fantastisk, jag serverade dendock med potatis till barnen och en sås till, medans jag själv hade en god sallad till! Rekommenderas varmt!! :-)

    78maria 17 juli 2010

    Supergott! En klar 5:a från oss :) Kram Mia.

    muminlotta 2 augusti 2010

    Mmmmm! Jättegod färslimpa! Blev väldigt saftig o god precis som du skrev. Kommer att göras fler gånger. Kram! Muminlotta!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben