Sydfransk köttgryta

Serverar: 6 portioner

En mustig god gryta.

Ingredienser

  • ca 1 kg nötkött, högrev, bog eller ytterlår
  • 150 g stekfläsk (lättrimmat sidfläsk)
  • 1 stor gul lök, tärnad
  • olja
  • smör
  • ½ tsk salt
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 burk hela tomater
  • 2 - 3 dl rött vin
  • 2 dl buljong (vatten+tärning)
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk rosmarin
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 morötter, slantade
  • 1 liten squash, skivad
  • ca 1 dl svarta oliver, urkärnade (fritt val)
  • Instruktioner

    Skär köttet i ca 3 cm stora tärningar. Skär bort svålen på stekfläsket och skär det sedan i 1 cm breda strimlor. Fräs löken i lite olja i en gryta. Bryn köttet och sedan stekfläsket i omgångar i smör i en stekpanna och lägg över efter hand i grytan. Salta. Blanda i vitlöken, tomaterna med spad, rödvin, buljongen och kryddorna och låt grytan koka sakta i ca 1 timme. Tillsätt morötterna och squashen och fortsätt koka ca 10 minuter. Lägg i oliverna och koka upp. Smaka ev av med mer salt och kryddor. Garnera med försk rosmarin och timjan. Servera med kokt potatis.

    Liknande recept

    5
    1 h 30 min
    4

    Kommentarer (2)

    kafo 24 maj 2009

    Toppengod ,denna kommer jag att laga många gånger. Jag redde av den med 4 tsk vetemjöl och serverade den med bröd. Antalet potioner är satt till 6 jag vill nog säga att den räcker lätt till 8 personer.

    kernil46 23 februari 2011

    Toppengod gryta jag stekte även champinjoner samt lite mer rödvin.

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben