Syrlig köttgryta

Serverar: 3-4 portioner

Värmande och mättande, men ändå inte tung.

Ingredienser

  • 500-600 gram nötkött (fransyska, grytbitar...)
  • vatten
  • 2 stora lökar
  • 1 tsk socker
  • saften från 2 lime, spara skalen
  • 3-4 msk tomatpuré
  • 1-2 tsk salt
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk sojasås
  • 1-2 tsk grovmalen svartpeppar
  • 500 g champinjoner
  • 1 msk matfett
  • ev 1 buljongtärning
  • ev 2-3 klyftor vitlök, finhackad
  • 2 finhackade tomater
  • 1 dl strimlad purjolök (den gröna delen)
  • Marinad
  • 1/2-1 dl vatten
  • 1/2 dl äppelcidervinäger
  • 2 tsk olja, gärna solrosolja
  • 3-4 msk tomatpuré
  • 2 msk honung
  • 2-3 msk sojasås
  • 5-6 stänk tabasco, eller 1 finhackad chilifrukt
  • 2-3 tsk finmalen svartpeppar
  • Instruktioner

    Blanda marinaden i en stor skål. (Om honungen inte löser sig kanmarinaden värmas försiktigt i kastrull eller mikrovågsugn.) Rensa köttet från hinnor och skär i 2x3 cm bitar. Låt marinera i kylskåp 2-3 timmar, gärna längre. Häll bort marinaden och bryn köttbitarna lätt innan de hälls en stor gryta. Bryn inte mer än en halvfull panna annars blir det mer kokt än stekt. Hacka och stek löken på svag värme i en stekpanna tills den mjuknat, strö över en tesked socker, och häll löken i grytan. Häll även i 2-3 dl vatten, samt tomatpuré och kryddor. Rör om och koka upp. Rensa och skär svampen i bitar om cirka 3x4 cm, stek i fett på medelvärme, salta lätt efter ungefär halva tiden. Häll svampen i grytan samt tillsätt limesaften, de överblivna skalen och eventuell vitlök. Låt puttra på svag värme 20-30 minuter, tillsätt mer vatten efter behov. Smaka av och tillsätt salt, pepparoch en buljongtärning om smaken är förr tunn. Ta bort limeskalen samt strö över purjo och tomater ett par minuter innan servering. OBS! Rör inte ned alla de färska grönsakerna, några på toppen är trevligt som dekoration! Servera med ris eller potatis, och kanske en sallad.

    Liknande recept

    5
    1 h 30 min
    4

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben