Tacopaj

Serverar: 4-6 portioner

Smaskig tacopaj som är enkel att göra med detta recept. Dessutom billigare när du slipper köpa färdig tacokrydda, men vill man spara tid kan man naturligtvis ändå göra det och ersätta med alla uppräknade kryddor. Det finns recept på två olika pajdegar beroende på hur hälsosam paj du vill ha. Vill man ha en hälsosam paj bör man även tänka på att ha låg fetthalt i den crème fraiche, ost och majonnäs man väljer.

Ingredienser

  • Vanlig pajdeg
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 50 g smör eller margarin
  • 1 ½ dl mjölk
  • Hälsosam pajdeg
  • 1 ½ dl grahamsmjöl
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 3/4 dl olivolja
  • ½ dl vatten
  • Köttfärsfyllning
  • 500 g nötfärs eller blandfärs
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor (eller motsvarande pulver eller i glasburk)
  • 3 msk tomatpuré
  • 2 msk chilisås
  • 1 msk soya
  • 2 tsk chilipeppar
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk koriander
  • 2 tsk curry
  • 1-2 tsk salt
  • 2 dl vatten
  • Täcke
  • 3 tomater
  • 2 dl crème fraiche
  • 4 msk majonnäs
  • 150 g riven ost (ca 2-3 dl)
  • Instruktioner

    1. Gör så här: Välj en av pajdegarna och gör den.
    2. Vanlig pajdeg: Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Låt matfettet bli rumsvarmt, dela det i mindre bitar och finfördela med fingrarna i mjölet. Häll i mjölken och rör ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Den behöver inte förgräddas.
    3. Hälsosam pajdeg: Blanda grahamsmjöl, vetemjöl och salt i en bunke. Rör ihop med olivoljan. Tillsätt sist vattnet och rör tills det blir en som deg, aningen smulig men ändå så att den hänger ihop när man trycker ut den. Tryck ut degen i en pajform ca 25 cm i diameter. Förgrädda skalet i mitten av ugnen i 175 grader i ca 15 minuter.
    4. Fyllning: Hacka löken. Stek köttfärs och lök samt pressade vitlöksklyftor tillsammans tills det fått lite färg.
    5. Tillsätt tomatpuré, chilisås och soya. Strö på kryddorna: chilipeppar, spiskummin, koriander, curry och salt. Häll på vattnet. Låt puttra tills vattnet är nästan borta, ca 10-15 minuter. Smaka av och tillsätt ev. mer av kryddorna. Häll köttfärsen i pajskalet.
    6. Skär tomaterna i mindre bitarna. Sprid ut dem över köttfärsen.
    7. Blanda crème fraiche, majonnäs och riven ost. Bred ut över tomaterna.
    8. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i ca 15 minter tills ytan fått fin färg.
    9. Servera med grönsallad.

    Liknande recept

    4.6
    30 min
    4
    12
    4.3
    30 min
    4-6
    4
    30 min
    6-8
    4.5
    40 min
    4-6
    26

    Kommentarer (2)

    SariAstrom 3 februari 2008

    Jättegott! Roligt att krydda själv.

    sophie_hu 7 augusti 2008

    jätte god! god pajdeg

    Relaterade Artiklar

    Tacopaj
    Med glimten i ögat kan man konstatera att tacos har blivit en rätt lik...

    Pajdeg
    Paj är en av våra mest älskade maträtter. En paj är en smart rätt som...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben