Tarte tatin med tomat

Tårtan gräddas med degen som lock och vänds sen upp och ner. Vacker blir den och otroligt god.

Ingredienser

  • 25 g smör
  • 1 msk socker
  • ½ kg körsbärstomater, gärna olika färger
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk vit balsamvinäger
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Pajdeg
  • 4 dl vetemjöl
  • 150 g smör
  • 1 msk hackad färsk oregano eller 1 tsk torkad
  • 4 msk kallt vatten
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Smält smöret i en stekpanna. Rör i sockret och låt det smälta ihop och bli gyllenbrunt. Ta stekpannan från värmen och lägg i halverade tomater, pressad vitlök, balsamvinäger, salt och peppar. Blanda runt. Häll över i en pajform ca 24 cm i diameter.
    3. Hacka ihop mjöl, smör och oregano till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Kavla ut till en rundel, lite större än formen.
    4. Lägg degen i formen och täck över kanten. Nagga locket med en gaffel så att ångan kan pysa ut. Grädda i 40 minuter. Låt vila i 10 minuter och lossa sedan med en kniv runt kanten och stjälp upp.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben