Tarte Tatin

Serverar: 1 portioner

Denna franska äppelkaka skapades av fröknarna Tatin, som tillhörde en adelsfamilj. När familjeförmögenheten tog slut försörjde de sig genom att sälja sin fars älsklingsäppelkaka.

Ingredienser

  • Deg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 100 g smör
  • Fyllning
  • 40 g smör
  • 2 dl socker
  • 2 msk vatten
  • 6 narmalstora äpplen
  • 1½ dl socker
  • Instruktioner

    1. Nyp snabbt ihop alla ingredienserna till degen och låt den sedan vila kallt minst en timme.
    2. Smält hälften av smöret tillsammans med 2 dl socker och vatten i en kastrull. När det börjar karamelliseras hälls det över i en 26 cm stor pajform, av t.ex. av glas med höga kanter. Karamellen ska täcka hela bottnen. Låt det svalna.
    3. Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Täck bottnen med äppelklyftorna, strö 1½ dl socker över och klicka på resten av smöret.
    4. Kavla ut degen, inte alltför tunt, och lägg den ovanpå. Tryck ner kanterna runt om. Grädda i 200 grader ca 30 minuter.
    5. Innan kakan serveras vänds den upp på serveringsfatet, så att den karamelliserade ytan kommer upp.
    6. Servera med vaniljglass eller vispad grädde smaksatt med vaniljsocker.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Relaterade Artiklar

    Pajdeg
    Paj är en av våra mest älskade maträtter. En paj är en smart rätt som...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben