Thailändsk gurksallad med chili och jordnötter

Serverar: 4 portioner

Även den vanligaste ingrediensen kan förvandlas till en exotisk rätt. Denna salladen kommer från det thailändska köket med fräscha smaker som ingefära, lime, chili och mynta.

Ingredienser

  • 1 gurka
  • 1 rödlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 6 cm färsk ingefära
  • 2 kvistar mynta
  • 30 g jordnötter
  • 2 limefrukter
  • 2 msk jordnötsolja
  • 1 tsk thailändsk fisksås (el ljus soja)
  • Några korn strösocker
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1-2 röd chili
  • Instruktioner

    1. Skölj gurkan och skär ca ½ cm breda skåror på längden runtom gurkan. Skär därefter gurkan i ½ cm tjocka skivor.
    2. Skala och hacka rödlök och vitlök. Tärna rödlöken och hacka vitlöken fint. Skala ingefäran och riv den fint. Skölj och torka av myntabladen och strimla dem fint. Hacka jordnötterna grovt.
    3. Lägg upp gurkskivorna på ett fat och strö över den hackade rödlöken, myntan och ingefäran. Pressa limefrukterna. Blanda limesaften med olja och fisksås och vispa ihop.
    4. Rör ner vitlök och jordnötter i dressingen och krydda med socker, salt och peppar. Droppa dressingen över salladen. Ansa och kärna ur chilin, skär den i fina strimlor och strö över salladen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben