Thailändsk potatiskaka

Serverar: 4 portioner

Familjen kommer att älska den ljuvliga doften från dessa kakor. Ett extra plus är att potatiskakan är billig att göra.

Ingredienser

  • 500 g potatis
  • 1½ dl salladslök
  • 1 bit citrongräs, 3 cm långt
  • 1 tsk ingefära, skivad
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk chilipasta eller currypasta
  • 1 lime
  • 1 burk tonfisk i vatten
  • ½-1 tsk salt
  • ½ dl sesamfrön, knappt
  • ½ dl fullkornsmjöl
  • 2 msk olja + olja till penslingen
  • Instruktioner

    1. Koka potatisen med skal och låt den kallna. Skölj och strimla salladslök och citrongräs grovt. Skala och skiva ingefäran. Skala och dela vitlöken. Lägg lök, ingefära, vitlök, citrongräs, chilipasta, rivet skal och saften av 1 lime i en matberedare eller mixer. Purea alltsammans fint, skrapa ner från kanterna så att allt blir en fin massa.
    2. Skala och mosa eller pressa potatisen i en skål. Tillsätt tonfisk och lökblandning och blanda noga. Smaksätt med salt. Dela upp i 4 portioner.
    3. Blanda sesamfrön och mjöl på ett bakplåtspapper. Forma ca 2 cm tjocka, runda kakor av potatisblandningen. Vänd dem i och klappa in sesammjölet i kakorna. Lägg potatiskakorna på en tallrik, täck över med plastfolie och låt stå i kylen i ca 30 minuter.
    4. Hetta upp 2 msk olja i en stekpanna. Lägg potatiskakorna i pannan och bryn den ena sidan ca 4-5 minuter. Pensla ovansidan med lite olja och vänd kakorna med en stekspade. Bryn den andra sidan 4-5 minuter tills ytan blivit gyllenbrun och kakorna är genomvarma.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben