Tjälknöl

Serverar: 4 portioner

Ingredienser

  • 1 kg djupfryst älgkött
  • 5 dl vatten
  • 1 dl salt
  • 1 tsk socker
  • 1 krm salpeter
  • Saltlake
  • 5 dl vatten
  • 1 dl salt
  • 1 tsk socker
  • 1 krm salpeter
  • Instruktioner

    Lägg det djupfrysta älgköttet på ugnsgallret och ställ en långpanna under. Låt stå i 75-100 graders värme i tolv timmar. Köttet ska vara djupfryst när det ställs in i ugnen. Ta ut köttbiten, lägg den i en plastpåse med saltlake, låt ligga i fem timmar och vänd då och då. Servera med potatis eller potatisgratäng. Tjälknölen kan med fördel tillredas ett dygn i förväg.

    Liknande recept

    4.9
    20-25
    6

    Kommentarer (1)

    Gunlis56 22 april 2010

    Jag låter alltid Tjälknölen ligga minst 2 dygn i saltlaken.. Du kan även prova att krydda lagen med t.ex. vitlök, örtkryddor och/eller grillkrydda.. Låt fantasin flöda!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben