Tom yam goong

Serverar: 4 portioner

Det här är en klassisk thaisoppa. Tom yam-soppor kan göras på olika sätt men med samma bas. Det är bara att byta ut räkor mot svamp, kyckling, fläskkött m.m.

Ingredienser

  • 12 dl buljong (skaldjurs-, fisk- eller hönsbuljong av tärning/fond + vatten)
  • 150-250 g svamp, champinjoner passar bra
  • 4 schalottenlökar
  • 2 msk finhackat citrongräs
  • 8-10 kaffirlimeblad eller rivet skal av 1 lime
  • Ev 2-3 skivor galangalrot (alt ingefära)
  • 400 g skalade räkor
  • 1 dl färskpressad limejuice
  • 4 tsk asiatisk fisksås
  • 4 tsk sweet chilisås
  • Instruktioner

    1. Skär svampen i fina skivor. Skala och finhacka schalottenlökarna, citrongräset (alt hela istället för hackade) och limebladen (alt riv limeskal).
    2. Koka upp buljongen, låt sjuda i 5 minuter tillsammans med svamp, chilifrukt, citrongräs och limeblad samt ev galangalrot/ingefära.
    3. Tillsätt räkor, limejuice, fisksås och sweet chilisås och låt därefter koka upp. Garnera ev med korianderblad.
    4. Tom yam-soppor kan göras på olika sätt men med samma bas. Det är bara att byta ut räkor mot svamp, kyckling, fläskkött m.m.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    NatalieEleni 12 januari 2010

    Hej Hur många tärningar ska man ha i för att göra 12 dl buljong?

    kikus_84 29 mars 2011

    Hur många chilifrukter behövs?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben