Det här är en klassisk thaisoppa.
Tom yam-soppor kan göras på olika sätt men med samma bas. Det är bara att byta ut räkor mot svamp, kyckling, fläskkött m.m.
Ingredienser
12 dl buljong (skaldjurs-, fisk- eller hönsbuljong av tärning/fond + vatten)
150-250 g svamp, champinjoner passar bra
4 schalottenlökar
2 msk finhackat citrongräs
8-10 kaffirlimeblad eller rivet skal av 1 lime
Ev 2-3 skivor galangalrot (alt ingefära)
400 g skalade räkor
1 dl färskpressad limejuice
4 tsk asiatisk fisksås
4 tsk sweet chilisås
Instruktioner
- Skär svampen i fina skivor.
Skala och finhacka schalottenlökarna, citrongräset (alt hela istället för hackade) och limebladen (alt riv limeskal).
- Koka upp buljongen, låt sjuda i 5 minuter tillsammans med svamp, chilifrukt, citrongräs och limeblad samt ev galangalrot/ingefära.
- Tillsätt räkor, limejuice, fisksås och sweet chilisås och låt därefter koka upp.
Garnera ev med korianderblad.
- Tom yam-soppor kan göras på olika sätt men med samma bas. Det är bara att byta ut räkor mot svamp, kyckling, fläskkött m.m.
Liknande recept
Kommentarer (2)
Hej Hur många tärningar ska man ha i för att göra 12 dl buljong?
Hur många chilifrukter behövs?