Tomatbakelse med getost

Serverar: 12 portioner

Passa på att ta tillvara på de solmogna tomaterna, nu när dom är som bäst.

Ingredienser

  • 9 smördegsplattor, frysta, 9x18
  • 6 solmogna tomater
  • 1dl strösocker
  • 1dl torr sherry
  • 1dl vatten
  • 1krm salt
  • 1msk smör
  • ½ dl hård grovriven getost
  • Instruktioner

    1. Ugn 225º.
    2. Tina smördegen. Skär ett litet kryss i toppen på tomaterna. Skålla dem 1/2 minut i kokande vatten och dra av skalet. Halvera dem på längden och gröp ur kärnorna med en liten sked.
    3. Smält sockret i en kastrull tills det är gyllenbrunt. Dra kastrullen från plattan. Tillsätt sherry, vatten och salt. Sänk värmen. Värm försiktigt tills sockret löst sig. Rör i smöret. Häll sockerlösningen i en ugnssäker form, som är ca 20x30 cm. Lägg i tomathalvorna med den kupade sidan neråt, som små båtar. Baka tomaterna i mitten av ugnen 15 minuter.
    4. Kavla ut smördegsplattorna till 12x18 cm. Dela varje platta i sex fyrkanter à 6x6 cm. Lägg en smördegsplatta på varje tomathalva. Grädda ytterligare 15 minuter, tills smördegen är vackert gyllenbrun.
    5. Ta formen ur ugnen, låt stå några minuter. Häll lagen som finns i formen i en kastrull och koka ihop den tills 1/2 dl återstår. Grovriv getosten.
    6. Vänd försiktigt på bakelserna och lägg upp på serveringsfat. Droppa den reducerade sockerlagen över och strö på osten.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben