Denna saftiga tomatlimpa med valnötter är ljuvligt mustig och smakrik. Tillsammans med en ostskiva passar den perfekt till favoritsoppan.
Ingredienser
150 g mjukt smör
4 ägg
400 g passerade tomater på burk
3½ dl valnötter
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
2 tsk salt
½ tsk bikarbonat
Instruktioner
Sätt ugnen på 175 grader. Spreja två avlånga formar som är ca 22x10 cm med olja.
Vispa smöret mjukt med en elvisp. Vispa ner äggen, ett i taget, tills smeten är ganska jämn. Tillsätt de passerade tomaterna och vispa väl.
Hacka valnötterna grovt och blanda dem med mjöl, nötter, bakpulver, salt och bikarbonat i en stor skål. Tillsätt de våta ingredienserna till de torra och rör om tills precis blandat, överarbeta inte degen, den ska vara ganska lös.
Portionera degen i de två formarna och stryk ytan slät. Grädda cirka 70 minuter. Kontrollera att brödet är klart med hjälp av en provsticka.
Låt brödet svalna i formarna, lägg upp dem på ett galler och låt svalna helt.