Tomatgifflar med skinkfyllning

Serverar: 12 portioner

Tid: 1 timme 40 minuter

Jättegoda fyllda bullar, som smakar mera. Passar utmärkt att ta med sig på utflykter.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2 1/2 dl vatten, 37º
  • 2 msk tomatpuré
  • 1/2 dl smör och rapsolja
  • 2 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 8–9 dl dinkelmjöl, siktat
  • Fyllning
  • 100 g rökt skinka, hackad
  • 50 g philadelphiaost
  • 2 msk persilja, hackad
  • 2 msk basilika, hackad
  • 2 dl grevéost, riven
  • Pensling
  • 1 ägg, uppvispat
  • Dekoration
  • Sesamfrön
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 225 grader. Smula jästen i en bunke, häll i vattnet och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt tomatpuré, smör & rapsolja, ägg, salt, socker och 5 dl av mjölet. Blanda allt ordentligt.
    2. Tillsätt mer mjöl till en lagom fast deg. Arbeta degen i 5 minuter och låt den sedan jäsa i 30 minuter.
    3. Blanda under tiden ihop skinka, philadelphiaost, persilja, basilika och ost till fyllningen i en skål.
    4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i två delar.
    5. Kavla ut varje del till en rund kaka 30 cm i diameter och cirka 1/2 cm tjock. Sporra ut sex trekanter av varje kaka. Lägg en klick av fyllningen på varje trekant. Rulla ihop mot spetsen.
    6. Lägg gifflarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem jäsa ca 20 minuter. Pensla med ägg och strö på sesamfrön.
    7. Grädda mitt i ugnen 10–12 minuter. Låt svalna på galler. Smaklig måltid!

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    babbs 8 november 2008

    Hej Monika! Jag har nu provat det här receptet. Det blev mycket bra. Jag har fått dela med mig av det till både en dotter och hennes väninna. Jag kommer att baka dessa gifflar flera gånger, Kram Babbs

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben