Tomatgratinerad färspaj

Serverar: 4-6 portioner

Väg mjölet i stället för volymmått

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 3 dl vetemjöl = 180 g
  • 100 g smör
  • 50 g riven ost
  • 1 msk olja
  • Fyllning
  • 1 msk olja el margarin
  • 2-3 finhackade schalottenlökar
  • 300 g nötfärs
  • 50 g bladspenat
  • 1 liten burk små hela champinjoner (100 g svamp)
  • 1 msk kycklingfond
  • 1 dl vatten
  • 2 dl crème fraiche med franska örter (el vanlig Crème Fraiche + ½ tsk basilika)
  • ½ tsk rosmarin
  • ½ vitlöksklyfta
  • Persilja
  • 1 tsk Tony Chachere’s Original Creole Seasoning
  • Gratinering
  • 1 stor tomat
  • 1 dl riven ost
  • Grovmalen svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Ugnstemperatur 200 grader.
    2. Hacka ihop pajdegen av mjöl, fett ost och olja. Tryck ut degen i en ca 25 cm rund pajform. Nagga bottnen. Ställ formen i kyl 10 min och förgrädda den sedan 7-8 minuter.
    3. Fyllningen: Hetta upp fettet. Bryn lök och färs. Lägg i grovhackade spenatblad eller väl urkramade, hackade frysta. Rör i delade champinjoner. Späd med buljongen, koka ihop något. Rör sist i crème fraiche och krydda. Bred ut fyllningen i skalet. Skiva tomaten, dela skivorna på mitten och lägg dem på färsen. Strö på osten och mal över lite peppar. Grädda pajen i ca 20-25 minuter

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben