En god paj som är perfekt på buffébordet. Fyllningen innehåller inte ägg och den (degen) borde vara lätt att anpassa till den som är gluten och/eller laktosintolerant.
Jag använde Tinas Pajdeg (se mina recept) som är äggfri, magrare och lite brödigare till denna paj! Jag valde då att förgrädda pajdegen även om jag vanligtvis inte brukar göra det, just för att vara säker på att den skulle bli genomgräddad och det blev kanonbra!
Ingredienser
Pajdeg
150 g margarin
4 dl vetemjöl
½ ägg
2-3 msk vatten
Fyllning
6-8 tomater
2 gula lökar
Matolja
3 msk tomatpuré
1 tsk rosmarin
½ tsk timjan
En doft cayennepeppar
Salt
3 dl riven ost
Instruktioner
- Skiva margarinet ner i mjölet och nyp ihop allt med fingertopparna.
Tillsätt ägg och vatten, arbeta snabbt ihop en deg.
Slå in den i plastfilm och lägg den i kylen 1 timme.
- Skålla tomaterna och hacka dem grovt. Hacka löken och fräs den med matolja i en kastrull. Lägg i tomater och kryddor. Koka utan lock till en tjock gröt.
- Sätt ugnen på 250 º.
- Kavla ut degen och klä en pajform. Tryck till runt kanterna och nagga botten. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter. Strö hälften av osten i botten av pajen, slå i fyllningen och täck med resten av osten.
- Grädda i 225 º ca 10-15 minuter.
Liknande recept
Kommentarer (1)
Hejsan. Testade din tomatpaj igår. Den var väldigt god.Jag brukar ta ut recept men är dålig på att använda dem.Jag älskar att läsa recept.Nu har jag bestämt mig för att börja använda fler recept från matklubben.Tycker jag att det är gott så tänker jag tala om det. Tack för mig. Agneta