Tomatpaj

Serverar: 6-8 portioner

Tid: 1 timme

Pajer är så himla bra bjudmat!

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 1/4 pkt jäst, 12,5g
  • 3 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 2 krm torkad oregano eller basilika
  • 2 msk olivolja
  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • 3 dl fullkornsmjöl av dinkel
  • Tomatsås
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 kg krossade tomater
  • Salt
  • Peppar
  • Fyllning
  • 1 brk inlagda kronärtskockshjärtan, 300 g
  • ½ fänkålshuvud
  • 1 gul lök
  • Olivolja
  • 2-3 msk kapris
  • 1 dl riven mozzarella-ost
  • Instruktioner

    1. Pajdeg; Blanda ut jästen med vattnet, saltet, kryddorna och oljan. Tillsätt mjölet lite i taget under omrörning. Knåda ihop degen på arbetsbänken och låt den vila ca 30 minuter. Knåda degen igen och kavla ut ca 4 mm tunt så att den täcker en smord långpanna, ca 40 x 25 cm. Nagga botten med en gaffel och ställ in i frysen ca 20 minuter.
    2. Skala lök och vitlök. Koka ihop de krossade tomaterna med lökhacket. Nästan all vätska ska koka bort men se till att inte tomatsåsen bränns vid. Salta och peppra.
    3. Förgrädda pajskalet direkt från frysen ca 5 minuter. Bre ut tomatsåsen i pajskalet.
    4. Skär kronärtskocka, fänkål och skalad lök i mindre bitar. Fräs detta någon minut i lite olivolja, krydda med salt och peppar. Fördela ovanpå tomatsåsen och strö kapris över. Strö osten på toppen, grädda ca 20 minuter tills osten fått fin färg.
    5. Ugn; 175'

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben