Torsk med blåmusselsås

Serverar: 4 portioner

God och lite annorlunda fiskrätt.

Ingredienser

  • 700 g torskfilé i portionsbitar, gärna torskrygg (Krav- eller MSC-märkt)
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 liten gul lök
  • 1 liten morot
  • ½ tsk hela fänkålsfrön
  • 2 msk tomatpuré
  • 500 g krossade tomater
  • 1 msk konc fiskfond
  • 2 dl vatten eller vitt vin
  • 1 burk blåmusslor i lag (360 g)
  • 3 msk hackad bladpersilja
  • Olivolja
  • Socker
  • Salt
  • Nymalen svartpeppar
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175°C. Lägg fiskbitarna i en smord ugnssäker form. Krydda med 3/4 tsk salt och 2 krm peppar. Ställ i ugnen ca 20 minuter.
    2. Skala och finhacka vitlök, lök och morot fint. Stöt fänkålen grovt i en mortel. Fräs tillsammans med vitlök, lök och morot i 2 msk olja i en kastrull utan att det tar färg.
    3. Rör i tomatpurén och låt den fräsa med 1 minut. Tillsätt tomater och fond samt vatten eller vin. Låt sjuda utan lock ca 10 minuter.
    4. Häll av musslorna, men spara lite av spadet, och tillsätt dem samt persiljan. Späd ev med spadet. Krydda med 3 krm socker, 1/2 tsk salt och 2 krm peppar. Servera musselsåsen till torsken, gärna med rostade potatishalvor och lättkokta grönsaker.
    5. Tips ROSTAD POTATIS: Sätt ugnen på 225°C. Skär ca 1 kg delikatesspotatis i halvor. Lägg dem med snittytan ner i en lätt oljad ugnssäker form. Strö över flingsalt och peppar. Rosta i ugnen ca 20 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben