Tryffelpaj med apelsin

Serverar: 8-10 portioner

Sensationellt god paj som bör åtnjutas i små bitar ... Måste provas!

Ingredienser

  • Pajskal
  • 3 dl vetemjöl
  • 150 g smör eller margarin som är rumsvarmt
  • 2 msk florsocker
  • 3 msk kakao
  • 1 äggula
  • 2 tsk iskallt vatten
  • Fyllning
  • 2½ dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 400 g mörk choklad av god kvalitet
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 2 tsk rivet apelsinskal
  • ½-1 dl hackad pistaschmandel
  • Garnering
  • Hackad pistaschmandel
  • Silverkulor
  • Chokladgaller
  • Ev. spritsad grädde
  • Instruktioner

    1. Pajskal: Nyp ihop vetemjöl och matfett till en smulig massa. Blanda ner florsocker och kakao och tillsätt därefter äggulan och vattnet. Arbeta ihop allt till en degboll, ev. i matberedare. Svep in degen i plastfilm, låt den vila svalt i 30 minuter.
    2. Kavla eller tryck ut degen i en smord pajform med avtagbar kant, ca 24 cm i diam.
    3. Nagga pajskalet, även kanten, med en gaffel. Låt skalet vila svalt i 20-30 min.
    4. Grädda i 200 grader mitt i ugnen 10-12 min. Ta ut och låt skalet svalna.
    5. Fyllning: Koka upp vispgrädde och strösocker tillsammans med vaniljsockret. Ta av kastrullen från plattan. Hacka chokladen fint och häll den i kastrullen. Rör försiktigt tills chokladen smält. Klicka ner smöret, rör tills det smält. Tillsätt apelsinskal och mandel, rör tills allt är väl blandat.
    6. Häll fyllningen i det kalla skalet. Låt pajen stå i kylen, helst över natten, så att fyllningen stelnar helt.
    7. Garnering: Dekorera med hackad mandel, silverklor, chokladgaller och ev. spritsad grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben