Tryffeltårta Birgitta

Serverar: 12 portioner

Servera gärna denna saftiga och hållbara tårta som dessert, tillsammans med lite exotisk frukt. En kopp kaffe smakar underbart gott till.

Ingredienser

  • Bottnar
  • 125 g smör eller margarin
  • 1½ dl sötmandel
  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl mjölk
  • 1½ dl ströbröd
  • Vit tryffel
  • 1 dl vispgrädde
  • ½ msk smör eller margarin
  • 100 g vit blockchoklad
  • Ljus tryffel
  • 1 dl vispgrädde
  • ½ msk smör eller margarin
  • 100 g ljus blockchoklad
  • Mörk tryffel
  • 1 dl vispgrädde
  • ½ msk smör eller margarin
  • 100 g mörk blockchoklad
  • Instruktioner

    1. Börja med bottnarna. Sätt ugnen på 150 grader. Smörj och bröa en rund form, ca 24 cm i diameter.
    2. Smält matfettet i en kastrull eller i mikron. Låt det svalna. Skålla, skala och mal mandeln.
    3. Separera äggen i gulor och vitor. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt. Rör i mjölk, matfett, ströbröd och mandel. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vänd sedan ner dem i smeten. Häll smeten i formen.
    4. Grädda kakan på galler i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Stjälp upp kakan. Låt den svalna.
    5. Gör den vita tryffeln: Koka upp vispgrädde och matfett. Bryt chokladen i bitar. Låt chokladen smälta ner i gräddblandningen under omrörning. Vispa tryffeln kraftigt tills den blir krämig.
    6. Gör på samma sätt med den ljusa och mörka tryffeln.
    7. Dela kakan i tre bottnar. Lägg ihop tårtan med den vita tryffeln först, sedan den ljusa och den mörka överst. Bred även den mörka tryffeln runt kanterna.
    8. Dekorera gärna den översta tryffeln med ett fint vågmönster. Använd då en gaffel. Låt tårtan stå kallt tills den ska serveras. Servera gärna med exotiska frukter och ev en klick lättvispad grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben