Tunnbröd med citron och tranbär

Serverar: 6-8 portioner

Syrligt goda tunnbröd till fikat kan det kanske vara något?

Ingredienser

  • 2 ½ tsk torrjäst
  • 1 dl +½ tsk strösocker
  • 1 1/4 dl varmt vatten
  • ½ krm salt
  • 3/4 dl standardmjölk
  • 5 dl vetemjöl
  • 3 stora ägg
  • 125 g osaltat smör, rumstempererat och delat i 8 bitar
  • Rivet skal och saft av 1 citron
  • 50 g torkade tranbär, blåbär,vinbär, körsbär eller torkad papaya
  • Instruktioner

    1. Strö jäst och ½ tsk strösocker över vattnet i en medelstor skål. Låt stå i 5 minuter eller tills degspadet börjar skumma. Tillsätt 1 dl av mjölet och rör om till en slät smet. Täck med plastfolie och låt stå i 30 minuter. Värm försiktigt upp mjölk i en tjockbottnad kastrull över låg värme och rör ner resterande strösocker och salt. Dra från värmen och låt svalna i 2-3 minuter
    2. Häll ner mjölkblandningeni en matberedare med degkrokar, blanda ner äggen och kör på låg hastighet tills allt är blandat. Tillsätt degspadet, rör ner resten av mjölet 1 dl åt gången och därefter smöret en bit i taget.
    3. Blanda ner citronskal och saften och valfria bär. Kör på hög hastighet med degkrokarna i 4-5 minuter till en slät smidig och kladdig deg. Lägg över den i en lätt oljad skål, täck med plastfolie och låt jäsa i 1,5-2 timmar eller till dubbel storlek.
    4. Lägg bakplåtspapper på 2 plåtar, stjälp upp degen på lätt mjölad bakyta och dela den mitt itu. Forma till 20-25 cm långa ovaler, lägg dem på plåtarna, täck med bakduk och låt jäsa ytterligare i 1 timme. Förvärm ugnen till 200 grader. Grädda i 25 minuter eller tills dess att de blivit gyllenbruna. Låt svalna på ugnsgaller.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben