Tunnbrödskakor

Brödet är bakat på Lailas glutenfria mix. Blir 4 kakor.

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 1/2 dl flytande fett (motsvarar 50 g smält smör/margarin)
  • 1 pkt jäst
  • 1/2 msk Fiberhusk
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1/2 tsk salt
  • Ev 1 msk stötta eller malda brödkryddor
  • 11-12 dl glutenfri mjölmix
  • 1 tsk bakpulver
  • Till pensling
  • 1 1/2 msk flytande fett
  • Instruktioner

    1. Ugn 250º.
    2. Värm degspadet (vatten och fett) till fingervärme, 37º.
    3. Smula jästen i en bunke och tillsätt den ljumma blandningen medan du rör om så att jästen löser sig.
    4. Häll i Fiberhusk och låt svälla i 10 minuter.
    5. Fortsätt degsättningen med de uppräknade ingredienserna men spara 2 dl av mjölmixen samt bakpulvret till efter jäsningen i bunken.
    6. Arbeta degen väl och strö över den med 1 msk mix. Täck med bakduk och låt degen jäsa i bunken i 30 minuter.
    7. Tillsätt 1 dl av resterande mjölmix tillsammans med bakpulvret och arbeta ihop degen efter jäsningen. Dela degen i fyra bitar på bakbordet, forma runda bullar och kavla ut dem till kakor, 22 cm i diameter.
    8. Lägg kakorna på plåt täckt med bakplåtspapper och nagga dem med gaffel. Täck med bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Pensla kakorna med fett och grädda mitt i ugnen i ca 8 minuter. Låt kallna på galler under duk. De kan frysas.
    9. Tips! Degen kan också användas till pizza men i så fall kavlas tunnare.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben