Turkiska Pidebröd

Serverar: 2 portioner

Tid: 2 timmar 45 minuter

Jättegoda att äta till soppa och grytor eller nybakade med lite smör på. Jag har översatt från ett amerikanskt recept.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 1 tsk socker
  • 1¾ dl varm mjölk (37º)
  • 9-10 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • Glaze
  • 1 äggula
  • 2 msk mjölk
  • Instruktioner

    1. Blanda jäst, socker och 0,6 dl varm mjölk i en bunke. Rör om ordentligt så jästen löser sig. Täck den med en handduk, låt den vila 15 minuter.
    2. Sikta mjöl (ta mindre mjöl ca 6 dl till att börja med) och salt i en stor skål. Tillsätt jäst blandningen och resten av den ljumma mjölken. Blanda och lägg degen på lätt mjölat bakbord och knåda i ca 10 minuter tills den blir smidig Häll sedan 1 tsk olivolja i en ren skål. Lägg degen i den och smeta 1 tsk av olivolja med händerna över hela degen. Täck den sedan med en ren, fuktig handduk låt jäsa cirka 1 till 1 ½ timme i rumstemperatur tills degen är dubbelt så stor.
    3. Placera degen på lätt mjölat bakbord. Tryck över hela degen med händerna för att bli av med luftbubblor. Skär degen i 2 bitar med en kniv. Knåda och forma varje del till en boll , täck med en fuktig handduk, och lägg åt sidan i ca 15 minuter. Placera bakplåtspapper på två ugnsplåtar, lägg sedan degen på plåtarna och tryck ut varje boll till en rund kaka.
    4. Slå ingredienserna till glasyren i en liten skål. Doppa fingertopparna i det och tryck över hela degen. Strö några svarta sesamfrön över och täck med en ren fuktig handduk. Låt stå i ca 35-40 minuter att jäsa på en varm plats.
    5. Värm ugnen till 230 grader och häll lite vatten i en ugnsfast skål. Ställ det på botten av ugnen. Grädda bröden i mitten av ugnen i 8-10 min tills de har fått en fin färg. Låt bröden svalna lite under en handduk.
    6. * Efter gräddningen, låt den svalna i 5 minuter, placera sedan i en ren plastpåse. Så det håller sig mjukt.

    Liknande recept

    4.8
    1 h 30 min
    32
    12

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben