Tysk vetekaka

Den här vetekakan av tysk typ håller sig saftig länge tack vare den torkade frukten. Den behöver bara jäsa en gång, vilket spar tid.

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • ½ dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk kardemumma
  • 6 dl vetemjöl (350 g)
  • 100 g smör eller margarin
  • 1 dl finhackad torkad frukt, t ex russin, plommon, aprikoser
  • 1 äggula
  • Instruktioner

    1. Rör ut jästen i lite av mjölken . Blanda mjölk, jästblandning, socker, salt och kardemumma. Arbeta in mjölet.
    2. Smält matfettet och låt det svalna. Tillsätt fettet till degen och arbeta den smidig.
    3. Arbeta in den torkade, hackade frukten.
    4. Lägg degen i en smord och bröad rund form (ca 1½ l). Låt kakan jäsa på varm, dragfri plats under bakduk i ca 1 timme.
    5. Vispa upp äggulan. Pensla kakan.
    6. Blanda vetemjöl och socker. Häll i så mycket smält matfett att glasyren blir grynig. Den ska vara ganska tjock.Bred den över kakan.
    7. Grädda kakan i ugn vid 200 grader i ca 45 minuter eller tills den är genomgräddad. Låt den svalna i formen under bakduk.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    25
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben