Vetekakor med kross

Serverar: 4 portioner

Tid: 2 timmar

Gott matbröd som ger magen motion också.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 14 dl vetemjöl special
  • 1 ½ dl vetekross
  • 1 msk flingsalt
  • 5 dl mjölk
  • 25 g flytande margarin
  • 2 msk ljus baksirap
  • Pensla med
  • 1 ägg
  • Vallmofrö
  • Instruktioner

    1. Värm mjölken till ca 60 grader. Lägg i smör, sirap och vetekross. Låt svalna till fingervärme.
    2. Lägg ner allt mjöl i beredningskärlet och blanda ner saltet. Smula i jästen och slå på resten av ingredienserna. Arbeta noga, ca 15-20 minuter så att glutentrådarna hinner utvecklas till fullo. Jäs i ca 30 minuter.
    3. Baka ut till fyra runda kakor ca 1½ cm tjocka. Pensla med uppvispat ägg och strö på vallmofrö. Jäs ytterligare ca 30 minuter. (Är degen lite kladdig vid utbakningen kan du arbeta in lite mera vetemjöl. Degen skall ha konsistensen av bäbismage. (Fast men ändå mjuk och smidig.)
    4. Nagga snabbt med gaffel och grädda två kakor i taget i 15 min på 225 grader.
    5. Brödet är så gott att det räcker med lite bordsmargarin eller lite ost på mackan.

    Liknande recept

    1 h 30 min
    25
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben