Ugnsbakad laxfilé med frisk salsa

Serverar: 4 portioner

Bjud melonsalsa till en lättlagad lax i ugn. Sojaglazen som ger sting och litet sötma åt fisken gör du på nolltid. Ur Allers nr 30/09.

Ingredienser

  • Sojaglaze
  • 3/4 dl farinsocker
  • 1 dl soja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl sweet chilisås
  • Melonsalsa
  • 3 kvisttomater
  • 1 blodgrape
  • 1/2 gurka
  • 1 honungsmelon
  • 2 avokador
  • 1/2 röd chilifrukt
  • 300 g räkor med skal
  • Dressing
  • Pressad saft av 1 lime
  • 1 msk socker
  • 2 msk olivolja
  • Salt
  • Nymalen vitpeppar
  • Ugnsbakad lax
  • Ca 600 g laxfilé med skinnet kvar
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymalen vitpeppar
  • Garnering
  • Mâchesallad eller annan valfri grön sallad
  • Instruktioner

    1. Blanda samman alla ingredienserna till sojaglazen i en kastrull. Sjud på svag värme till simmig konsistens. Låt blandningen svalna.
    2. Skala och klyfta tomaterna. Skär bort kärnhuset och skär tomatköttet i tärningar. Skala grapefrukten. Filea ut klyftorna med en vass kniv. Dela gurkan på längden och kärna ur den. Skala och kärna ur melonen. Dela avokadorna och gröp ur köttet. Skär sedan allt i tärningar. Dela chilin och ta bort kärnorna. Skär den i mycket små tärningar.
    3. Vispa ihop dressingen i en stor bunke. Lägg ned den skurna frukten och grönsakerna och blanda varsamt.
    4. Sätt ugnen på 175°. Dela laxen i 4 portionsbitar. Lägg dem med skinnsidan ned i en oljad, eldfast form. Salta och peppra. Stek i mitten av ugnen 8-10 minuter.
    5. Skala räkorna och blanda ned dem i salsan precis före servering. Fördela lite grönsallad av valfritt slag och melonsalsa på 4 tallrikar. Pensla den färdiga laxen med sojaglazen och lägg den på toppen. Servera genast.

    Liknande recept

    4.6
    40 min
    4
    100

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben