Ullas knäckiga äppelpaj

Serverar: 4-5 portioner

Man kan inte göra annat än njuta i fulla drag av denna underbart goda äppelpaj. Jag lovar: "Den gör succé!"

Ingredienser

  • Pajbotten
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 3 msk vatten
  • Toscasmet
  • 1 dl mandel eller nötter
  • 1 dl socker
  • 50 gram smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk mjölk
  • Fyllning
  • 4 medelstora äpplen
  • 1 msk strösocker
  • 1 tsk potatismjöl
  • rivet skal av 1/2 citron
  • Instruktioner

    Pajdeg: Lägg mjölet i en skål. Klicka ner smöret i små bitar i mjölet och smula sönder det med fingertopparna. Häll i vatten och blanda ihop till en deg.Arbeta degen så lite som möjligt. Låt ligga kallt en stund. Toscasmet: Grovhacka mandel (eller nötter) och lägg dem tillsammans med de andra ingredienserna till toscasmeten i en kastrull. Koka upp blandningen. Sätt ugnen på 225 grader. Tryck ut degen i en pajform. Förgrädda den tomma pajbottnen i mitten av ugnen i 20 min. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna skivor och lägg dem på pajbottnen. Blanda socker, potatismjöl och citronskal och strö över. Bred toscasmeten över äpplena. Grädda i mitten av ugnen till äpplena är mjuka och toscasmeten fått färg, ca 15 - 20 min. Servera med vaniljvisp eller grädde.

    Liknande recept

    Kommentarer (2)

    matboris 22 augusti 2008

    Trevligt recept men för att inte toscasmeten ska smaka enbart äpple bör man nog öka (ev. dubblera) mängden.

    Rocoll 13 september 2008

    Supergod paj, jag tog tre äpplen istället för fyra samt ökade toscasmetsmängden lite så blev det super!

    Relaterade Artiklar

    Äppeltider!
    Vad vore hösten utan äppelkaka med vaniljsås? Att äpple dessutom är...

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben