Ungersk gulasch som på Tanyacsárda

Serverar: 4 portioner

Jag bara älskar gulasch och provar alla de sorter.

Ingredienser

  • 500 g benfritt nötkött, högrev, bog, fransyska eller rostbiff
  • 2 stora gula lökar
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 röd pepparfrukt
  • 2 msk olja
  • 1 tsk brödkummin
  • 4 msk tomatpuré
  • 6-7 dl köttbuljong
  • 3-4 paprikor, gärna olika färger
  • 1 msk milt sött paprikapulver
  • 6 medelstora potatisar
  • 2 selleristjälkar
  • 2-3 tomater
  • Till färska nudlar om ni vill
  • 1 ägg cirka
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 tsk olja
  • 1 krm salt
  • Instruktioner

    1. Skär köttet i små tärningar, hacka löken grovt, skiva vitlök och pepparfrukt, behåll gärna kärnorna för starkare smak. Häll oljan i en stor gryta, värm och lägg i kött, lök ,vitlök och pepparfrukt. Rör om under upphettning tills löken mjuknar och köttet ljusnar.
    2. Sätt till kummin och tomatpuré, fräs ytterligare några minuter och späd med buljongen. Låt sjuda under lock i cirka 40 minuter. Skär paprikorna i frimärksstora bitar, skala potatisen och skär den i sockerbitsstora tärningar, strimla sellerin. Sätt till hälften av paprikan, allt paprikapulver, all potatis och selleri. Fortsätt att sjuda under lock i cirka 20 minuter. Skär tomaterna i tärningar och lägg i dem tillsammans med resten av paprikan. Sjud i ytterligare 10-15 minuter, smaka av med salt, peppar och kanske lite citron.
    3. Vill ni på ungerskt maner också ha små klimpar av pastadeg i er gulasch? Gör i så fall en ganska lös deg av ägg, mjöl, olja och salt. Forma med mjölade fingrar små klimpar, knappt så stora som en hasselnöt. Klimparna behöver inte vara jämna och runda, det viktiga är att degen är lös. Lägg ner klimparna när gulaschen är omrörd och avsmakad och låt dem sjuda i ett par minuter.

    Liknande recept

    4
    2 h 30 min
    6-7
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben