Utsökt sås

Serverar: 6 portioner

Tid: 30 minuter

Mycket god till t ex en skiva oxfilé. En typisk restaurangsås.

Ingredienser

  • 2 1/2 dl vatten
  • 2 köttbuljongtärningar som ger 5 dl vardera
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 dl madeira, halvsöt
  • Saften från 1/4 citron
  • 2 krm nymalen svartpeppar
  • 1 tsk arrowrot
  • 3 tsk vin
  • 200 g smör
  • Instruktioner

    1. Blanda vatten, buljongtärningar, viner, citron och peppar i en vid panna. Sjud tills ett par dl återstår. Rör ut arrowroten i lite vin, vispa ner det och sjud upp såsen.
    2. Strax före servering hettas såsen upp och smöret vispas ner i den sjudande såsen, som sedan inte ska koka mer. Smaka av och servera den skummiga såsen het till den nystekta oxfilén.
    3. Själv dubblade jag både vin och madeira och det blev en toppensås.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben