Världens godaste Coq au vin (tupp i vin)

Serverar: 4 portioner

Coq au vin är en kycklinggryta som det finns många olika varianter av, men grunden är kyckling (egentligen tupp) och vin. Detta är den versionen som jag själv föredrar då den är enkel och har få ingredienser jämfört med flera andra recept, men less is more. Detta är mitt eget recept och jag använder mig aldrig av direkta mått utan kör mer på känn, så måtten är alltid mer cirka än exakta.

Ingredienser

  • 1 kg kyckling
  • Smör och olja för bryning
  • Mjöl att rulla kycklingen i inför bryning
  • Ca 10 steklökar
  • Ca 2 mellanstora vitlöksklyftor
  • Ett paket bacon, 140 g alt. tärnat sidfläsk
  • Ca 10 mellanstora champinjoner
  • 2 tsk timjan
  • 3 lagerblad
  • 2 msk koncentrerad kycklingfond alt. en buljongtärning
  • 5 dl rött vin
  • Bröd och/eller potatis till servering
  • Instruktioner

    1. Förbered och skala steklökarna, dem ska kokas hela eller bara delade om dem är allt för stora.
    2. Dela även champinjonerna i lagom stora bitar, försök få dem i ungefär samma storlek som lökarna och skiva eller tärna baconet/sidfläsket.
    3. Hacka vitlöken fint.
    4. Dela kycklingen i lagom stora bitar och rulla i mjölet för att sedan bryna bitarna i rejält med smör och olja i en stekpanna med hög kant men helst i en gjutjärnsgryta.
    5. Tillsätt löken, baconet/sidfläsket och vitlöken i grytan och låt bryna tillsammans med kycklingen. Tillsätt champinjonerna, timjan, lagerbladen, kycklingfonden alt. buljongtärningen och vinet.
    6. Låt alltsammans koka på mellanvärme i MINST en timme för att kycklingen ska bli ordentligt mör. Servera sedan tillsammans med bröd och potatis, eller bara ett gott bröd.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben