Västerbottenpaj med sikrom

Serverar: 10 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Supergod

Ingredienser

  • Pajdeg
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl rågmjöl
  • 125 g smör
  • 1,5 msk kallt vatten
  • 0,5 msk okryddat brännvin (kan uteslutas men hjälper degen att bli knaprig)
  • Pajfyllning
  • 500 g västerbottenost
  • 3 st ägg
  • 2,5 dl matlagningsgrädde
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 1 nypa persillade (kan uteslutas)
  • Instruktioner

    1. Mät upp mjölet i en bunke, läggi smöret, skuret i små tärningar. Jobba ihop till en grynig massa. Tillsätt vatten och ev. sprit och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform och låt vila i kylskåp ca 30 min.
    2. Förgrädda pajskalet ca 5 min. i 200 graders ugnsvärme.
    3. Täck formen med riven västerbottensost, det ska vara massor med ost. Vispa ägg och grädde, krydda med svartpeppar och ev. lite persillade och slå blandningen över pajen. Salt behövs inte då osten är tillräckligt salt i sig.
    4. Grädda i ca 40 min. Stäng av ugnen, lägg över aluminiumfolie och låt pajen stå kvari ugnen på eftervärmen minst en halvtimme, gätna en timme, innan du serverar.
    5. Lägg upp pajen med hackad lök, klick sikrom och creme fraiche. Servera gärna öl och snaps till.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 15 min
    6-8
    2

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben