Västerbottenpaj

Serverar: 4 portioner

Bästa pajen

Ingredienser

  • 140 g smör eller margarin
  • 2 dl mjöl
  • 1 msk vatten
  • 1 tsk ättika
  • 1 st gul lök
  • 1 msk smör att fräsa i
  • 200 g riven västerbottenost
  • 4 st äggulor
  • 2 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • salt
  • peppar
  • muskot
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Tärna fettet och fördela med mjölet. Häll i vattnet och ättikan och knåda hastigt till en smidig deg. Kavla ut den i en pajform (30 centimeter i diameter) och ställ kallt ett tag.
    2. Skiva löken tunt och fräs den i smör. Vispa ihop mjölken, äggulorna och grädden och tillsätt salt, peppar och eventuellt muskot. Förgrädda pajskalet i 15 minuter.
    3. Ta ut pajskalet och höj ugnstemperaturen till 200 grader. Sprid ut löken i botten och strö sedan över den rivna osten. Häll över äggstanningen och grädda till sist pajen i 35 minuter.

    Liknande recept

    4.5
    1 h 15 min
    6-8
    2

    Kommentarer (5)

    Helida 6 oktober 2008

    Jag köpte färdiga 4 st färdiga pajskal (aja baja, jag vet, men goda och tidssparande). Jag brynte också kantareller och la i botten tillsammans med löken. Allt var himmelskt gott och alla deltagare på kräftskivan lovprisade pajerna och ville ha recept. Super!!!

    annikahedkvist 16 augusti 2009

    Kanongod och enkel att göra. Jag stekte lite kantareller och lade ovanpå löken, blev supergott.

    wikgoran 21 augusti 2009

    Jag är allergisk mot ägg, och istället för äggulor och mjölk blandar jag osten med en burk kesella 10%. Blir jättegott och håller ihop bra. Går att göra med alla mat-pajer som jag provat, svamp, lök, renskav etc etc.

    Kesi 4 oktober 2009

    Super god. Ska göra den fler gånger.

    anjas1 23 augusti 2010

    Jättegod, fast jag lyckades inte kavla degen. den blev väldigt lös. Stämmer det verkligen med 2 dl mjöl?! Jag gjorde den även med dinkelmjöl. blev jättegott det också Bettan

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben