Serverar: 10-12 portioner
Västerbottenspaj kan man inte leva utan. Fick därför laborera lite med olika recept och detta blev resultatet, riktigt bra faktiskt.
Pofiber och sojamjöl hittar man i vanliga livsmedelsbutiker bland allergi varorna.
Ingredienser
Pajdeg
2 dl pofiber
1 dl sojamjöl
125 g smör
1 ½ msk vatten
1 ägg
Fyllning
4 dl mjölk
2 dl vispgrädde
350 g riven västerbottensost
6 ägg
1 tsk salt
4 krm svartpeppar
Instruktioner
- Börja med pajskalet.
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda pofiber och sojamjöl i en matberedare med knivarna monterade. Tillsätt smöret uppskuret i mindre bitar, när smöret finfördelats, tillsätt vattnet och därefter ägget.
- Tryck ut degen i en pajform och förgrädda ca 10 min tills det fått lite fin färg. Tag ur pajskalet och sänk temperaturen till 150 grader.
- Fyllning:
Koka upp mjölk och grädde i en kastrull. Drag från värmen och blanda i osten, vispa om tills all ost har smält.
- Vispa ner äggen i smeten och krydda med salt och peppar.
Häll fyllningen i pajskalet.
- Grädda i ca 45 minuter. Servera med t ex. rökt lax, löjrom, smetana och hackad röd lök.
- Passar också utmärkt som tillbehör till Kräftskivan
Liknande recept
Kommentarer (0)