Våffeltårta med lemoncurd och maräng

Serverar: 8 portioner

Både sött och syrligt på samma gång! Lägg ihop tårtan strax före servering.

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 3½ dl vetemjöl, 210 g
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 4 dl mjölk
  • Lemoncurd
  • 1 gelatinblad
  • 3 citroner
  • 3 dl socker
  • 4 msk smör, 60 g
  • 2 ägg
  • 2 äggulor
  • Italiensk maräng
  • ½ dl vatten
  • 1 1/4 dl socker
  • 2 äggvitor
  • Tillbehör
  • 1 liter vaniljglass
  • Garnering
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Lemoncurd: Lägg gelatinbladet i kallt vatten ca 5 minuter. Skölj citronen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften, mät till 2 dl saft. Blanda och värm citronskal, -saft, socker och smör i en kastrull. Vispa ihop ägg och äggula. Ta kastrullen från värmen. Häll äggblandningen i kastrullen och sjud försiktigt under vispning tills curden tjocknar. Sila. Ta upp gelatinbladet och låt smälta i curden. Låt svalna och sedan kallna i kylen.
    2. Italiensk maräng: Koka vatten och socker till 110 grader. Vispa äggvitan till fast skum. Koka sockerlagen till 121 grader. Häll sockerlagen i äggvitan i en fin stråle och vispa kraftigt med elvisp. Sänk hastigheten och vispa tills marängsmeten svalnat. Fördela smeten i en spritspåse med rund tyll.
    3. Våfflor: Smält smöret och låt svalna. Blanda alla torra ingredienser. Vispa i ägg och först hälften av mjölken och sedan resten. Tillsätt smöret och vispa till en jämn smet. Låt smeten vila 10-15 minuter. Pensla eventuellt våffeljärnet med smör och grädda våfflor i omgångar tills de är gyllenbruna.
    4. Varva våfflor och lemoncurd på ett fat. Spritsa maräng i toppar på den översta våfflan och bränn av med en brännare. Pudra över lite florsocker och servera med vaniljglass.

    Liknande recept

    4.9
    1 h 10 min
    12
    29

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben