Vaniljfyllda sockerbullar

Serverar: 18 portioner

Fruktansvärt goda!!

Ingredienser

  • 100 g smör eller margarin
  • 3 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 ägg
  • 2 krm salt
  • 1 dl socker
  • 1 msk vaniljsocker
  • Ca: 11-12 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 2 dl mjölk
  • 2 äggulor
  • 1 msk socker
  • 1 msk maizenastärkelse eller potatismjöl
  • 1 msk vaniljsocker
  • Pensling och garnering
  • Smält smör
  • Socker
  • Instruktioner

    1. Ugn: 225 grader
    2. Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.
    3. Tillsätt ägg, salt, socker, vaniljsocker och det mesta av vetemjölet. Arbeta det till en smidig deg. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.
    4. Vispa samman mjölk, äggulor, socker och maizenastärkelse till fyllningen i en kastrull. (Använd inte stålvisp i en aluminiumkastrull, då kan krämen bli missfärgad!). Sjud krämen under omrörning tills den tjocknar. Ta kastrullen från värmen och rör ner vaniljsocker. Låt krämen kallna.
    5. Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord. Arbeta den smidig på nytt. Dela degen i två lika stora bitar. Kavla ut dem till avlånga plattor, ca 1 1/2 cm tjocka.
    6. Markera rundlar i den ena degkakan. Lägg en klick fyllning i mitten på varje rundel. Lägg den andra degkakan över och gör rundlar med ett mått. Tryck till kanterna så att bullarna ser hela ut. Lägg dem på bakpappersklädda plåtar. Låt bullarna jäsa under duk ca 30 minuter.
    7. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Pensla dem med smält matfett och doppa dem i socker direkt efter att de har tagits ut från ugnen. Bullarna går att frysa.

    Liknande recept

    Kommentarer (3)

    roor 20 januari 2008

    ska baka

    mirja23 19 februari 2011

    gick inte att få ihop kanterna, så det blev helt misslyckat för mig...

    meta71 24 mars 2012

    Detta måste jag prova :D

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben