Vaniljinkokta päron med pistaschglass

Serverar: 4-6 portioner

Söta och mjuka päron med len och lite knaprig pistaschglass som sedan toppas med en hemmagjord chokladsås. Tre supergoda smakkombinationer i en och samma tugga!

Ingredienser

  • Glass
  • 100 g pistaschnötter
  • 1 dl socker
  • 3 ägg, delade i gulor och vitor
  • 1 dl florsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • Några droppar bittermandelarom (kan uteslutas)
  • 1 msk pistaschnötter, grovt hackade
  • Chokladsås
  • 50 g smör
  • ½ dl ljus sirap
  • ½ dl socker
  • 2 msk kakao
  • 1½ dl vispgrädde
  • Päron
  • 6-8 fasta päron
  • 10 dl vatten
  • 3 dl socker
  • Saften av ½ citron
  • 1 vaniljstång
  • Instruktioner

    1. Finhacka nötterna (100 g) i en matberedare med en metallkniv. Häll sockret över nöthacket och kör i några minuter. Vispa äggulor och siktat florsocker luftigt i en annan skål, gärna med elvisp. Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Vispa grädden medelhårt.
    2. Vänd ner 2 msk av pistaschmassan och bittermandelarom i äggulesmeten. Vänd ner grädden. Vänd försiktigt ner äggvitan och de hackade nötterna i smeten. Frys in glassen i 5-6 timmar i en form, ca 1½ liter. Rör gärna i den några gånger under infrysningen.
    3. Lägg alla ingredienser till chokladsåsen i en tjockbottnad kastrull. Låt dem koka upp under omrörning. Koka såsen försiktigt i ca 20 minuter, vispa då och då. Servera den varm eller kall.
    4. Skala päronen, spara gärna skaften. Koka upp vatten, socker, citronsaft och delad vaniljstång. Sjud päronen i lagen tills de är mjuka, ca 20-30 minuter. Låt päronen svalna i lagen.
    5. Servera päronen med pistaschglassen och ringla över chokladsås.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben