Serverar: 6 portioner
Tid: 5 timmar 20 minuter
Tips! Gör vaniljpannacottan upp till 2 dygn innan servering. Låt den stå i kylskåp. Sätt bara lite plastfolie över.
Blanda grädde, socker och vaniljsocker i en kastrull. (Om du vill använda äkta vaniljstång, klyv och skrapa ur fröna och lägg alltsammans i kastrullen.) Lägg gelatinbladen i blöt. Låt gräddblandningen koka upp och koka ca ½ minut. Ta av kastrullen från värmen och ta bort vaniljstången. Krama ur gelatinbladen och vispa ner den i den varma gräddblandningen. Häll upp i portionsglas. Ett tips är att använda tratt eller någon bra slev om det är svårt att hälla. Ställ kallt och låt stå 1-2 timmar tills det stelnat. Rabarbertopping: Skär rabarber i ½-1 cm tjocka skivor. Lägg dem i en kastrull med vatten och låt koka upp. Häll över sockret (om man använder gelésocker så blir det lite mer geléaktig konsistens än vanligt socker). Låt rabarbern smälta och koka i sin egen vätska tills den blir mjuk och går sönder. Ta av kastrullen från värmen och låt svalna. När rabarbern är ljummen, tar ca 30 min i rumstemperatur, kan du skeda upp den ovanpå vaniljpannacottan. Ställ sedan in i kylen igen och låt stelna 1-2 timmar eller längre - upp till 2 dygn
Nu har dottern bjudit oss på detta två gånger. Lika gott båda gångerna. Rabarberkompotten är underbar i kombination med pannacottan. Jag rekommenderar detta recept åt alla! p.s.prova gärna årets skopglass-jordgubb och rabarber- om du gillade detta recept!
Första gången jag testade att göra pannacotta, förmodligen inte den sista! :-) Väldigt gott i kombo med rabarberna, sambon gav högsta betyg!
Klockren rabarbertopping och vaniljpannacottan var smakmässigt god men i mina ögon alldeles för "stabbig" och jag tror mig kunna slå vad om det räcker gott med 2 st gelatinblad till den mängden vätska. Att sedan ange receptets storlek till 56 pers. känns lite egenkomponerat. Vi gjorde detta recept till 4 pers. och det var helt klart små portioner. Men smaken var, som sagt, mycket bra.