Varm äppelbakelse med finrivna äpplen och äppelsirap

Serverar: 9 portioner

En god och saftig äppelbakelse på en bädd av finrivna äpplen. Toppas med en läcker äppelsirap, vaniljglass och rostade hasselnötter. Äppelbakelserna går utmärkt att frysa in.

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 2 3/4 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör
  • 1 dl mjölk, 3%
  • 3½ dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • 1 citron, saft och skal
  • 2 äpplen, skalade och skurna i småbitar
  • Äppelsirap (6 port)
  • 1 dl äppeljuice, koncentrerad
  • 1 dl socker
  • 2 msk vatten
  • Till servering
  • 4 äpplen, gärna Ingrid Marie, finrivna
  • Mald kanel
  • Vaniljglass
  • Hasselnötter, rostade
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en bakform med smör. Det fungerar även med en vanlig muffinsplåt.
    2. Vispa ägg, strö- och vaniljsocker vitt och pösigt. Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölken och blanda det med äggsmeten. Blanda och sikta ner mjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Tillsätt rivet citronskal och saft samt äppelbitarna. Fyll formarna med smeten och grädda dem mitt i ugnen i ca 20 minuter eller tills de är klara.
    3. Blanda alla ingredienser till äppelsirapen i en kastrull och låt det småkoka till lagom konsistens. Det tar 15-20 minuter. Rör inte i blandningen under tiden.
    4. Servera äppelbakelserna på ett täcke av finrivet äpple smaksatt med kanel. Fördela äppelsirap efter smak och servera med en glasskula samt toppa med rostade hasselnötter.

    Liknande recept

    4.5
    20 min
    4-8
    17

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben