Vegan mjuk fruktkaka

Ett eget recept för en mjuk fruktkaka, också utan vanligt socker. Den innehåller några specialingredienser, men det går väl att kompromissa om man inte hittar allt. Dock välsorterade hälsokostaffärer brukar ha.

Ingredienser

  • 3,4 dl vetemjöl
  • ½ dl grahamsmjöl
  • 3-4 krm salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 ½ dl rismaltsirap (Horizon) eller 1 dl agavesirap (Yakso)
  • 0,9 dl rapsolja
  • 1 dl russin (Saltå)
  • 5 dadlar
  • 2 fikon (Urtekram)
  • 1 krm kanel
  • 1 krm ingefära
  • 1 krm kardemumma
  • ½ krm nejlika
  • ½ dl sojamjölk (NaturGreen, sötad med agavesirap)
  • 1 ½ dl fruktspad (från blötlagda frukten)
  • Instruktioner

    1. Skär dadlarna och fikonen i småbitar och, med russinen, blötlägg i en skål med 3 ½ dl vatten i 6 timmar.
    2. I en degbunke blanda samman mjölerna, bakpulvret, saltet och kryddorna och rör om noggrant med handvisp i några minuter.
    3. Tillsätt rismaltsirapen, sojamjölken, fruktspadet och rapsoljan, och rör om en kort stund. Häll i frukten (avrunnen) och rör om försiktigt. Smörj och mjöla (med grahamsmjöl) en lämplig sockerkaksform och häll i smeten. Ställ formen på en fals nedanför mitten i ugnen.
    4. Sätt på ugnen och vrid upp till 125 grader och grädda på den värmen i 30 minuter; höj därefter till 175 grader och fortsätt grädda i ytterligare ca 20-25 minuter. Prova med sticka.

    Liknande recept

    4
    1 h 20 min
    1
    3
    10 min
    2
    1

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben