Vetekrans med apelsin

Serverar: 2 portioner

Med apelsin i degen blir saffransbrödet extra saftigt

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 2 kuvert, 1 g saffran
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 ägg
  • ½ tsk salt
  • 1 dl socker
  • ca 15 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 200 g smör
  • 200 g mandelmassa
  • 1 dl socker
  • Skal av 2 apelsiner
  • 1½ dl russin
  • Pensling
  • Ägg
  • Pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en skål. Stöt saffran med en sockerbit i mortel. Värm mjölken med saffran till 37 grader och häll över jästen. Rör tills jästen har lösts upp. Klicka i smör och tillsätt salt, socker och det mesta av mjölet. Arbeta degen väl och låt den jäsa under duk i 40 minuter.
    2. Rör ihop smör,riven mandelmassa, socker och apelsinskal. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i två bitar. Kavla ut till en platta 30x45 cm och bred på fyllning och strö över russin. Rulla ihop och forma rullen som en krans och nyp ihop ändarna. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
    3. Klibb djupa snitt med 2 cm mellanrum och vik snibbarna växelvis åt höger och vänster. Låt jäsa under duk 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i ca 20 minuter.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben