Vetelängd med messmör

Serverar: 2 portioner

Vad sägs om ett saftigt vetebröd smaksatt med kardemumma och messmör? Messmöret sprider en härlig, kolaaktig doft i köket när längden tas ur ugnen.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 2½ dl fingervarm mjölk, 37 grader
  • ½ tsk strösocker
  • En nypa salt
  • 2 tsk kardemumma
  • 1 ägg
  • 100 g messmör, gärna med honungssmak
  • 1 dl russin
  • ca 8 dl vetemjöl
  • Pensling
  • 1 ägg eller vatten
  • Garnering
  • Pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Smula ner jästen i en bunke, häll över fingervarm mjölk och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt och kardemumma.
    2. Rör ner ägg och messmör. Blanda russin och mjöl och rör ner det i smeten. Arbeta degen smidig och låt jäsa 30 minuter.
    3. Knåda degen lätt och dela den sedan i två delar. Forma släta längder. Lägg längderna på en bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
    4. Pensla med ägg eller vatten, strö över lite pärlsocker.
    5. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter och låt sedan längderna svalna under en bakduk.

    Liknande recept

    4.3
    8-10
    3

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben