Vetesnurror med julsmak

Serverar: 60 portioner

Tid: 2 timmar

Kände för lite mer smak på vetebullarna så här kommer en jättegod variant.

Ingredienser

  • 200 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst för söta degar
  • 2 1/4 dl strösocker
  • 1/2 g saffran
  • 2 msk mald kardemumma
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk mald nejlika
  • 1 tsk färsk riven ingefära
  • Ca 18 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • Fyllning
  • 3/4 dl strösocker
  • 100 g mjukt smör
  • 3 tsk kanel
  • 2 tsk vaniljsocker
  • Ca 200 g riven mandelmassa
  • 1 ägg till pensling
  • Pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Smält smöret Tillsätt kardemumma, nejlikor, ingefära och det stötta saffranet. Tillsätt mjölken, låt allt bli fingervarmt ej mera. Tillsätt jästen och vispa ihop så det blir jämt. Tillsätt det uppvispade ägget.
    2. Häll över i degskål och fyll på med salt, socker och vispa ner så mycket mjöl att det blir en tjockflytande smet.
    3. Fortsätt med degkrokar och fyll på mjöl och bearbeta tills degen släpper skålen totalt ca 15 min. Låt degen vila övertäckt i 30 min
    4. Kavla ut degen samt bred på fyllningen och gör snurror.
    5. Låt jäsa ca 20 min medan du värmer ugnen till 225 grader.
    6. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i 12 min mitt i ugnen.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben