Viktväktarnas linfrölimpa

Serverar: 3 portioner

Mycket gott och nyttigt bröd! Ett recept jag fått från viktväktarna för en del år sedan. 30 g = 1 B Fibrex är gjord av fiber från sockerbetan och innehåller hela 73% fiber. Fibrex är rikt på protein och fritt från gluten. Bidrar till att sänka det "farliga kolesterolet". Fibrex i baket ger inte bara brödet massor av extra fiber utan också längre hållbarhet och ett saftigare bröd.

Ingredienser

  • 6 dl vatten
  • 2 dl rågkross
  • 1 dl linfrö
  • 4 dl lättmjölk
  • 75 g jäst
  • 1 dl Fibrex
  • 1 msk ljus brödsirap
  • 1 tsk salt
  • 3 msk olja
  • 1 tsk brödkryddor, kan uteslutas
  • Ca 18 dl vetemjöl ( ca 1100 g)
  • Instruktioner

    1. Koka vattnet, rågkrossen och linfröna till en simmig gröt i ca 10 minuter. Rör under tiden. Låt gröten svalna något. Tillsätt sedan lättmjölken och låt det sedan bli fingervarmt (37*C).
    2. Smula ner jästen. Blanda ner brödsirapen, saltet, oljan, Fibrex och ev. brödkryddorna samt det mesta av vetemjölet. Arbeta samman till en deg och låt jäsa i 30 minuter.
    3. Ta upp degen och knåda den blank och smidig på ett bakbord. Dela den i 3 delar. Forma till 3 bröd. Lägg delarna i smorda 1½ liters bakformar. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
    4. Sätt ugnen på 200 *C.
    5. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter tills bröden fått fin färg. Pensla ev. med smält margarin så bröden får en blank och vacker yta. Smaklig spis!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben