Viktväktarnas linfrölimpa
Mycket gott och nyttigt bröd! Ett recept jag fått från viktväktarna för en del år sedan.
30 g = 1 B
Fibrex är gjord av fiber från sockerbetan och innehåller hela 73% fiber. Fibrex är rikt på protein och fritt från gluten. Bidrar till att sänka det "farliga kolesterolet".
Fibrex i baket ger inte bara brödet massor av extra fiber utan också längre hållbarhet och ett saftigare bröd.
Ingredienser
6 dl vatten
2 dl rågkross
1 dl linfrö
4 dl lättmjölk
75 g jäst
1 dl Fibrex
1 msk ljus brödsirap
1 tsk salt
3 msk olja
1 tsk brödkryddor, kan uteslutas
Ca 18 dl vetemjöl ( ca 1100 g)
Instruktioner
- Koka vattnet, rågkrossen och linfröna till en simmig gröt i ca 10 minuter. Rör under tiden.
Låt gröten svalna något. Tillsätt sedan lättmjölken och låt det sedan bli fingervarmt (37*C).
- Smula ner jästen. Blanda ner brödsirapen, saltet, oljan, Fibrex och ev. brödkryddorna samt det mesta av vetemjölet.
Arbeta samman till en deg och låt jäsa i 30 minuter.
- Ta upp degen och knåda den blank och smidig på ett bakbord. Dela den i 3 delar. Forma till 3 bröd. Lägg delarna i smorda 1½ liters bakformar. Låt jäsa ytterligare 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 *C.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter tills bröden fått fin färg.
Pensla ev. med smält margarin så bröden får en blank och vacker yta.
Smaklig spis!
Liknande recept
Kommentarer (0)