Viltfärsbiffar med palsternackspuré och friterad lök

Serverar: 4 portioner

Med lite konjak och vispgrädde i färsen skapar du snabbt makalösa viltbiffar. Krämig palsternackspuré och krispigt friterad lök fulländar matupplevelsen.

Ingredienser

  • ½ dl ströbröd
  • ½ dl kalvfond
  • 1½ dl vispgrädde
  • 1 msk soja
  • 1 msk konjak
  • 2 ägg
  • 1-2 msk riven gul lök
  • 500 g viltfärs
  • 1 krm svartpeppar
  • Salt
  • Smör till stekning
  • Palsternackspuré
  • 800 g palsternacka
  • 5 dl standardmjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Friterad lök
  • 1 stor gul lök
  • 1 stor rödlök
  • 2 msk polenta
  • 4 dl majsolja
  • Instruktioner

    1. Börja med biffarna. Blanda ströbröd, kalvfond, grädde, soja, konjak och ägg i en bunke. Låt blandningen stå och svälla 15 minuter.
    2. Skala och riv löken grovt. Rör ner viltfärs, lök, svartpeppar och ev lite salt i gräddblandningen. Blanda till en smidig smet. Forma biffar av färsen. Det går lättast om du doppar fingrarna i vatten.
    3. Bryn lite smör i en stekpanna. Stek biffarna tre-fyra minuter på varje sida. Sänk sedan värmen och låt dem eftersteka några minuter.
    4. Gör purén. Skala palsternackorna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i mjölken i en gryta och koka dem mjuka. Häll av mjölken i en skål och spara den. Lägg palsternacksbitarna i en matberedare eller mixer och kör till en slät puré. Späd med mjölken till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
    5. Gör till sist den friterade löken. Skala och skiva löken tunt, gärna med en mandolin (skivningsredskap). Blanda löken med polenta.
    6. Hetta upp olja i en tjockbottnad stekpanna och fritera löken tills den är gyllene eller fritera i fritös i 190 grader. Låt röken rinna av på hushållspapper och salta lätt. Lägg upp biffar, puré och lök på tallrikar och servera, gärna med rårörd lingonsylt.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben