Viltfilé med rönnbärssås

Serverar: 4 portioner

Så här beskrivs rätten i Bjudningsboken 20. "Högvilt med fina tillbehör. Förutom såsen, gärna lite hjortron eller mylta, spritsad, gratinerad pommes duchesse och sockerärtor". Jag har servererat pressad potatis till, går alldeles utmärkt!

Ingredienser

  • 500-600 g renfilé eller älgfilé, måste nog beställas i förväg
  • Marinad
  • 2-3 dl rödvin
  • 1 skivad rödlök
  • Några enbär
  • Salt
  • Peppar
  • Baconskivor
  • Smör till stekning
  • Sås
  • 1 påse gräddsås eller brunsås
  • 3 dl grädde
  • Ca 1 dl rönnbär
  • Instruktioner

    1. Lägg filéerna i en trång form med lök och enbär, häll på vinet. Täck över och ställ kallt, minst ett par timmar, gärna längre.
    2. Ta upp filéerna och torka av. Putsa till dem, krydda lätt och vira om med bacon. Stek filéerna fint runt om i panna eller liten gryta och efterstek 5-10 minuter. Låt köttet vila ca 5 minuter innan det skärs upp. Köttet ska vara lätt rosa.
    3. Såsen kan lätt göras i förväg. Vispa ut såspulvret i ca 2 dl av den silade marinaden och drygt hälften av grädden. Koka upp under omrörning, späd med grädde och lägg i rönnbären.
    4. Koka sakta några minuter och sila ner skyn från köttet i pannan urvispad med lite vin och grädde.
    5. Ät och njut!

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben