Hjortfilé med portvinssås och potatisterrin

Serverar: 6 portioner

Till denna rätt kan du naturligtvis använda annan viltfilé eller oxfilé. Köttet kan brynas i förväg och ugnsstekas inför serveringen. Rumstemperera det gärna före ugnsstekningen, om det är kylskåpskallt tar det onödigt lång tid i ugnen.

Ingredienser

  • 900 g hjortfilé
  • 2 tsk salt
  • 1/2 tsk nymald svartpeppar
  • Smör till stekning
  • 2 dl rött portvin
  • 3 dl rött vin
  • 2 dl vatten
  • 4 msk konc kalvfond
  • 2 tsk maizena majsstärkelse
  • 50 g smör
  • 2 msk färska timjanblad eller 1 tsk torkad
  • 2 msk färska mejramblad eller 1 tsk torkad
  • 2 tsk tomatpuré
  • 1/2 liten pressad vitlöksklyfta
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 150º.
    2. Putsa och bryn köttet runt om i smör. Salta och peppra under tiden. Lägg över det i en ugnsform eller på plåt. Hit kan du förbereda.
    3. Stek köttet mitt i ugnen tills­ innertemperaturen är 58º, då är köttet rosarött. Ta ut och låt det vila under folie 10 min innan du skivar upp det.
    4. Koka madeira, vin, vatten, kalvfond tills ca 4 dl återstår. Rör ut maizenan i lite vatten, vispa ner ner ner i såsen. Koka upp.
    5. Rör smöret med kryddorna, tomatpuré och vitlök. Hit kan du förbereda.
    6. Värm såsen före serveringen och vispa i kallt smör.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben