Hjortfilé med portvinssås och potatisterrin
Till denna rätt kan du naturligtvis använda annan viltfilé eller oxfilé. Köttet kan brynas i förväg och ugnsstekas inför serveringen. Rumstemperera det gärna före ugnsstekningen, om det är kylskåpskallt tar det onödigt lång tid i ugnen.
Ingredienser
900 g hjortfilé
2 tsk salt
1/2 tsk nymald svartpeppar
Smör till stekning
2 dl rött portvin
3 dl rött vin
2 dl vatten
4 msk konc kalvfond
2 tsk maizena majsstärkelse
50 g smör
2 msk färska timjanblad eller 1 tsk torkad
2 msk färska mejramblad eller 1 tsk torkad
2 tsk tomatpuré
1/2 liten pressad vitlöksklyfta
Instruktioner
- Sätt ugnen på 150º.
- Putsa och bryn köttet runt om i smör. Salta och peppra under tiden. Lägg över det i en ugnsform eller på plåt. Hit kan du förbereda.
- Stek köttet mitt i ugnen tills innertemperaturen är 58º, då är köttet rosarött. Ta ut och låt det vila under folie 10 min innan du skivar upp det.
- Koka madeira, vin, vatten, kalvfond tills ca 4 dl återstår. Rör ut maizenan i lite vatten, vispa ner ner ner i såsen. Koka upp.
- Rör smöret med kryddorna, tomatpuré och vitlök. Hit kan du förbereda.
- Värm såsen före serveringen och vispa i kallt smör.
Liknande recept
Kommentarer (0)