Kaffemarinerad fläskfilé med portvinssås och palsternacksmos

Serverar: 4 portioner

Tid: 1 timme 30 minuter

Mycket god och lättlagad bjudrätt.

Ingredienser

  • Ca 600 g fläskfilé
  • 2 msk snabbkaffepulver
  • 1 dl soja
  • 1 msk smör till stekning
  • Sås
  • 1 dl portvin
  • 1 buljongtärning (grönsaks-)
  • 1 ½ dl crème fraiche (lätt)
  • 2 msk kaffemarinad
  • 1 -1 ½ tsk fransk senap
  • Steksky
  • Salt
  • Mos
  • Ca 8 potatisar
  • 2 palsternackor
  • 1 dl riven ost
  • 1 - 2 dl mjölk
  • Smör
  • 1 tsk salt
  • 1 krm grovmalen svartpeppar
  • Instruktioner

    Skär köttet i 3-4 cm tjocka skivor, platta till dem med handen. Blanda kaffepulver och soja i en skål, lägg ner köttet och blanda väl. Låt stå ½ - 1 tim, vänd köttet ett par gånger. Stek köttet på båda sidor, ca 4 min i smöret på ej alltför het panna. Spara lite marinad till såsen. Sås: Koka upp portvinet med buljongtärningen så att den löser sig, häll i crème fraiche och koka ytterligare ett par minuter. Häll i ett par msk kaffemarinad, senap, steksky och smaka av med salt. Mos: Skala potatis och palsternackor. Skär i bitar och koka dem mjuka i lättsaltat vatten. Häll av vattnet. Mosa med potatispress eller elvisp. Blanda i mjölk, riven ost och smör. Salta och peppra.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben