Denna frusna tårta passar lika bra till kaffet som till dessert efter en god middag. Låt den festliga tårtan stå framme i rumstemperatur en stund innan den serveras.
Ingredienser
Marängbotten
125 g hasselnötter
75 g mörk choklad
4 äggvitor
1½ dl strösocker
Chokladparfait
250 g vit choklad
6 dl vispgrädde
4 äggulor
Garnering
100 g mörk choklad
100 g mjölkchoklad
Instruktioner
Börja med bottnen. Sätt ugnen på 175 grader. Rosta nötterna i en torr stekpanna tills de fått lite färg.
Lägg nötterna i en handduk och gnugga dem mot varandra. Släng bort skalresterna. Hacka nötter och choklad grovt.
Vispa äggvitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning. Vispa tills smeten är toppig och fast. Vänd ner nöt- och chokladhack. Bred ut marängsmeten i en bakpappersklädd springform, ca 24 cm i diameter.
Grädda marängbottnen i nedre delen av ugnen 35-40 minuter. Låt bottnen svalna i formen.
Gör parfaiten. Smält den vita chokladen över vattenbad eller i mikron. Vispa grädden. Vänd ner chokladen och äggulorna i grädden. Häll chokladparfaiten ovanpå bottnen i formen och ställ in tårtan i frysen 3-4 timmar.
Gör garneringen. Ta ut tårtan ur frysen. Smält chokladsorterna var för sig och ringla chokladen över tårtan.